För att minska sjukdomsbördan kopplad till ohälsosamma matvanor behöver de flesta av oss konsumera mer av hälsosamma livsmedel samtidigt som intag av ohälsosamma livsmedel bör minskas. Denna rapport visar hur livsmedelsbutikers utformning påverkar människors val av livsmedel och hur butiksmiljön kan förändras för att främja hälsosammare matvanor i befolkningen. Just ohälsosamma matvanor är en av de främsta påverkbara riskfaktorerna för icke-smittsamma sjukdomar. Då majoriteten av maten som konsumeras i Sverige inhandlas i livsmedelsbutiker är det viktigt att utforska hur butiksmiljön kan utformas för att främja hälsosamma matvanor i hela befolkningen
Rapporten "Lättare val för folkhälsan" syftar till att bidra med nya perspektiv till hur en hälsosam livsmedelskonsumtion kan främjas. Utgångspunkten för rapporten är fältet beteendeinsikter som de senaste tio åren bidragit till många framgångsrika insatser inom bland annat hälsa och hållbarhet. Länder och organisationer världen över tillämpar beteendeinsikter som en del i utformningen av policy. Rapporten identifierar fem beteendevetenskapliga strategier som framgångsrikt implementerats i syfte att främja val av hälsosamma livsmedel med exempel på insatser från andra länder.
Läs rapporten här